The future belongs to those who belive in the beauty of their dreams.

söndag 26 februari 2012

utlottning??

Helt plötsligt så ser jag att jag börjar närma mig 7000 besökare! Det är säkert ingenting för rutinerade pysselbloggare men för mig är det underbart roligt!! Så när räknaren passerar 7000 så tänkte jag ha en liten utlottning! Det har jag sett att alla har....  :-)
Så håll ögonen öppna!!

För tillfället är det mycket jobb och lite fritid och när jag ändå får lite fritid så kommer familjen först och hobbyrummet sist. Denna vecka är det sportlov för vissa och andra (läs: Jag) måste jobba.
Men jag kan meddela att symaskinen går för fullt igen och även lite smycken blir gjorda.
Jag har också fått för mig att tillverka mitt eget tennarmband och håller som bäst på att sy ihop det nu.
Mycket på gång, inget färdigt. Precis som vanligt....
Ha ett trevligt sportlov alla som får!!

torsdag 16 februari 2012

smycken..

För några år sen så hade jag verkligen fastnat för smyckestillverkningen och jag har idag ett ganska stort lager kvar med pärlor och tråd och mellandelar och allt vad det är. Det enda som saknas är inspirationen till att tillverka smycken. I mina gömmor så hittade jag ett antal örhängen som jag gjort för länge sen. Jag tror att det var en materialsats från Panduro och jag hade helt glömt av att jag hade dom (som vanligt)




 

Alla hjärtans dag

På alla hjärtans dag ville jag såklart ge nåt litet sött till en väldigt bra vän som ställer upp i alla väder och som verkar stå ut med alla mina tokigheter. Och så fick jag ju chansen att sy lite också...


Det blev en liten "springbug" helt sydd i Tilda tyger och dekorerad med ett filthjärta. I orginal mönstret så ska man använda knappar och ståltråd till "spröt" men jag ville inte att dom skulle bli så stora så jag tog hattstavar och böjde till dom lite krokiga och satt i. La lite lim runt kanten och sen var det klart! Denna går ganska fort att sy och kan dekoreras i oändligheter.

Doroteaupproret!

Jag vet.. det här är en pysselblogg men .... jag måste bara göra min röst hörd.

Detta inlägg handlar inte om vare sig sydda dockor eller virkade mössor. Detta inlägg handlar om en liten ort i Södra Lappland som heter Dorotea.
Det är min hemby och den plats som fortfarande är HEMMA för mig även om jag nu flyttat därifrån för över 10 år sedan. Den här byn är inte så stor men trevlig. Dorotea ser ut som de flesta andra små orter runt om i vårt land. Allt är byggt efter den stora vägen och allt som behövs för att bo och leva där finns. Mysiga hus, små butiker, skolor och utbud på fritidsaktiviteter.
Men hjärtat av Dorotea ser lite annorlunda ut än andra ställen. I min hemby finns en gemenskap och en kämparglöd som jag aldrig upplevt någon annanstans. I den här byn känner de flesta varandra på ett eller annat sätt och jag har alltid känt mig välkommen tillbaka till min hemby.


Nu är det som så att den 31 januari i år så stängdes akutavdelningen ner på Dorotea sjukstuga. Under vardagar från kl 17.00 och hela helgerna så finns det alltså ingen akutvård i Dorotea. Vi är en liten kommun med få innevånare och landstinget har bestämt sig för att det ska sparas pengar.
Fram till den 31 januari var sjukstugan i Dorotea bemannad dygnet runt. Om invånarna blev sjuka kunde invånarna vända sig dit för att få första hjälpen av en sjuksköterska. Men nu är den möjligheten borta.
I stället tvingas invånarna åka fem–sex mil till Åsele eller Vilhelmina.
Varken en ljusmanifestation, namninsamling eller protestmöten har hjälpt – politikerna vägrar att ge med sig.


Så vad gör man som inlandsbo i ett litet bortglömt samhälle? Vad gör man när man anser att man har rätt till lika vård var man än i landet bor? Vad gör man när man bor i Dorotea och har ett barn med en sjukdom och som kan vara beroende av snabb hjälp? Vad gör man om ambulansen inte hinner fram i tid för att den får täcka för stor yta av vårt län? Vad gör man när man vet att olyckor händer, sjukdomar kan komma plötsligt? Vad gör man när man vet att varje minut kan vara livsavgörande?


Man gör som alla de fina människor som bor i min lilla by. Man gör som alla de som bestämt sig för att bo kvar, för att leva i sin by. Man går samman och man bestämmer sig för att visa att man inte tänker ge med sig, inte utan att ha gjort allt i sin egen makt först! Man ställer sig upp, man tar ton och man gör sig hörd. Den lilla människan i Dorotea har gjort precis det! De står upp och står stolt och ser till att alla ska höra dom. Ockupationen av sjukstugan i Dorotea har pågått dygnet runt sen den 31 januari och den pågår än. Och jag är så stolt att vara från den lilla byn som skaffade sig en röst och som vågade säga ifrån. Människor som slåss för sin framtid, för sina barns framtid och även för andras framtid. Tyvärr är det så att nästa gång det ska sparas så kanske det är i din (just du som läser detta) by som det ska sparas in.


Det är många som engagerat sig och det är många som på sitt vis stött denna kamp. Det är långt ifrån alla som har haft möjligheten att ockupera nere på sjukstugan men som har kunnat stödja på annat vis. Jag vill också vara med att bidra på mitt vis! Dorotea är min hemby och kommer alltid att vara det oavsett hur många år sen jag lämnat den.


Jag gör detta inlägg för att visa mitt stöd och för att ge alla där hemma en stor klapp på ryggen och ett brett leende och säga: Ni gör det så bra och jag är så glad att hjärtat i Dorotea ännu glöder och ej har slocknat! Sist av allt vill jag skicka en stor kram till en av ockupanterna: Margareta Dahlqvist som är en nära vän och som har varit med nere på sjukstugan sen dag 1! Maggan: Du är en otrolig människa som ger så mycket av dig själv till andra och utan att ens tänka på det. Stark och envis är bra drag som du besitter!! Jag är så stolt över dig och tycker att du, och alla de andra, gör ett fantastiskt jobb!!


Härmed uppmanar jag alla som läser denna blogg eller som bara råkat kika förbi att gå in på dessa länkar och sätta er in i vad som faktiskt händer och kan hända i din by. TACK!!

Doroteaupproret

Ingrid i Bellvik  blogg

Namninsamling

Twitter- doroteaupproret

måndag 13 februari 2012

Ett armband klart

Efter mitt förra inlägg så blev jag så sugen på att göra klart armbandet utav kedjelänken som jag visade här nedanför. Det tog inte alls lång stund förrän jag trätt upp allt och fixat dit en liten pärla. Jag trädde upp allt på elastisk tråd och tillverkade en utsmyckad pärla med lite mellandelar och en hattstav. Klart!!
Kan ju vara ett tips till alla hjärtans dag kanske?? Kedjor har ni säkert hemma som bara ligger och skräpar.

lite pyssel då och då

Efter en underbart härlig helg i norrland med stort kalas så åkte jag såklart på en redig förkylning när jag väl kom hem igen. Jag har varit väldigt vissen och less men nu börjar det äntligen lätta lite och jag är i gång med pysslandet igen. I dagarna så fick jag det nya Tilda häftet, som jag givetvis genast beställt, och i häftet fanns det mönster på den sötaste lilla "spring- bug" jag någonsin sett. Man kan inte låta bli att få vårkänslor när man hängt upp denna lilla sötnos någonstans i huset. Jag är så sugen på att sy flera hundra av dom och hänga upp ute i buskarna till våren innan alla blommor har satt fart.

Den är sydd i lite resttyger och vingarna är gjorda i Tilda tyg. Lite ståltråd och några knappar blev fina "spröt". Är den inte alldeles underbart söt?

Jag har även startat ett projekt med sonen som glatt överraskat mig när han kom hem en dag och sa att han så gärna ville sy nåt! Han ska göra en väska till sitt Nintendo DS och jag var såklart snabb att hänga på.
Efter lite ritande och funderingar på hur väskan skulle se ut så blev det en hel ryggsäck som ska tillverkas.
Han har sållat bland tyger och vi håller just nu på att sy fast fickor inuti ryggsäcken. Jag har lovat honom att inte visa några bilder förrän den är klar så ni får allt vänta lite på det!

Lite småpyssel har jag igång också. Medan jag väntar på den stora inspirationen så har jag som vanligt startat lite småpyssel här och där..

Det här är en "näckros" från en av Tilda böckernas mönster

En rosa blommig Tilda har jag också på gång. Hon växer fram i sin egen lilla takt!


Gårdagens pyssel var lite pilligt kan man säga. Jag har för länge sen köpt ett halsband som består utav ett antal kedjor i olika längder och färger. Jag har aldrig använt det och jag vet faktiskt inte varför jag köpte det egentligen. Typiskt impulsköp som ligger och skräpar. Min son kom in till mig i hobbyrummet och hjälpte mig genast att med tång knipsa bort kedjorna och sen började jag trä upp dom på tråd istället. Jag drar tråden genom varje länk och när man drar ihop kedjan så trycks allt ihop och blir väldigt fint. Så nu ska kedjorna förvandlas till armband!! Man kan lägga till en pärla i slutet så blir det nog väldigt fint att ha på armen.


Till höger ser ni hur det ser ut när kedjan är hoptryckt. Det blir en tjock länk och lite osymmetrisk.

tisdag 7 februari 2012

ugglemössor

Åhh... jag hittade ett sånt gulligt mönster på babymössor. Så jag fick rent av lov att testa, som tur var så har jag ju en liten systerson som tacksamt tar emot allt jag får för mig att göra.... hoppas jag i alla fall..

En ugglemössa skulle det bli till honom och efter 4 försök så fick jag till en eller rättare sagt två!
Den andra mössan ändrade jag om lite och la till ögonlock på för att få ugglan att se lite trött ut. Funkade ju bra!
En brun uggla

En grå uggla

Ni får ursäkta den kassa kvaliteten på bilderna men jag har fortfarande inte fått nån kamera i julklapp :-)